Dobrodošli u specijalizovanu školu za trudnice - Fit i zdrava Mama. Nalazimo se u Podgorici, a svoje programe sprovodimo u novom i modernom prostoru Poliklinike Smart Med.

Bavimo se psihofizičkom pripremom trudnica za porođaj i roditeljstvo, a kroz fizičku aktivnost, edukaciju i grupne radionice, pomažemo trudnicama da ovaj poseban životni period prođu pune samopouzdanja i pozitivne energije

Program "Psihofizička priprema trudnice za porođaj i roditeljstvo" se odvija 2 puta nedjeljno i obuhvata:

  • Prenatalnu jogu i pilatesFizička aktivnost u trudnoći je sigurna i poželjna. Redovnim vježbanjem podstiče se cirkulacija, olakšava disanje, poboljšava mišićni tonus, zateže koža, doprinosi boljem varenju i boljem snu. Redovno vježbanje u trudnoći smanjuje rizik od pojave gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, otoka, proširenih vena, opstipacije (zatvora). Vježbe su takođe alat za održavanje psihičke ravnoteže i zadovoljstva trudne žene te smanjuju pojavu depresije i raznih neuroza. 
  • Tehnike disanja i relaksacije - Kod trudnica se stavlja veliki naglasak na tehnike disanja i relaksacije. Naučenim pravilnim tehnikama disanja trudnice nauče na koji način da štede kiseonik, pravilnom dubinom i ritmom širenja i skupljanja pluća postiže se maksimalna oksigenacija krvi. Vježbanjem se jača respiratorna muskulatura koja u toku porodjaja izvršava pojačanu funkciju. Koncentracijom na tehnike disanja preusmjerava se osjecaj boli te se on lakše podnosi. Od velikog je značaja nakon kontrakcije relaksirati muskulaturu, odmoriti tijelo i pripremiti se za nastavak. 
  • Pripremu za porođaj - Značaju partnera u porođaju, mijenjanja položaja, kako izgleda proces, koliko traje i kako ga svaka trudnica može olakšati. Značaj prava žena u trudnoći i porođaju, upoznavanje sa njima i jačanje samopouzdanja. Nakon cijelog programa trudnica je svjesna značaja čina porodjaja i za nju i za njenu bebu, samopouzdana, kada zna sve faze porodjaja i šta može očekivati, ne osjeca paniku vec radost i zadovoljstvo, zna da prati svoje tijelo i ponaša se u skladu sa njim. 
  • Savjetovalište za buduće mame - Osim pripreme za porođaj, bavimo se temama kao sto je izazovan period nakon porođaja, povratak tijela u formu, njega rane, njega tijela, razne nedoumice koje muče nove mame.
  • Edukativna predavanja stručnjaka o trudnoći, dojenju, ishrani i njezi bebe - Značajan dio pripreme predstavlja dojenje kome se posvećuje 7-8 časova, sve prepreke na koje se mogu naići i kako ih savladati, trudnice uče kako da upoznaju svoje dijete i prate neurološko- motorički razvoj.
  • Edukaciju sprovodi Visoka strukovna babica, Marijana Bogavac, magistar primaljstva, IBCLC savjetnica za dojenje i IAIM instruktor za masažu beba. Marijana je babica sa preko 20 godina iskustva, tokom kojih je bila od ključne pomoći hiljadama trudnica širom Crne Gore.

Cijena je na mjesečnom nivou i podrazumeva 2 termina nedeljno:

  • Samo viježbe: 50 €
  • Samo teorija: 70 €
  • Teorija i viježbe: 70 €

Za sve dodatne informacije i raspoloživost termina pozovite nas na 19808