Psihofizička priprema trudnice za porođaj i roditeljstvo

Program "Psihofizička priprema trudnice za porođaj i roditeljstvo" se odvija 2 puta nedjeljno i obuhvata:

  • Prenatalnu jogu i pilates - Fizička aktivnost u trudnoći je sigurna i poželjna. Redovnim vježbanjem podstiče se cirkulacija, olakšava disanje, poboljšava mišićni tonus, zateže koža, doprinosi boljem varenju i boljem snu. Redovno vježbanje u trudnoći smanjuje rizik od pojave gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, otoka, proširenih vena, opstipacije (zatvora). Vježbe su takođe alat za održavanje psihičke ravnoteže i zadovoljstva trudne žene te smanjuju pojavu depresije i raznih neuroza. 
  • Tehnike disanja i relaksacije - Kod trudnica se stavlja veliki naglasak na tehnike disanja i relaksacije. Naučenim pravilnim tehnikama disanja trudnice nauče na koji način da štede kiseonik, pravilnom dubinom i ritmom širenja i skupljanja pluća postiže se maksimalna oksigenacija krvi. Vježbanjem se jača respiratorna muskulatura koja u toku porodjaja izvršava pojačanu funkciju. Koncentracijom na tehnike disanja preusmjerava se osjecaj boli te se on lakše podnosi. Od velikog je značaja nakon kontrakcije relaksirati muskulaturu, odmoriti tijelo i pripremiti se za nastavak. 
  • Pripremu za porođaj - Značaju partnera u porođaju, mijenjanja položaja, kako izgleda proces, koliko traje i kako ga svaka trudnica može olakšati. Značaj prava žena u trudnoći i porođaju, upoznavanje sa njima i jačanje samopouzdanja. Nakon cijelog programa trudnica je svjesna značaja čina porodjaja i za nju i za njenu bebu, samopouzdana, kada zna sve faze porodjaja i šta može očekivati, ne osjeca paniku vec radost i zadovoljstvo, zna da prati svoje tijelo i ponaša se u skladu sa njim. 
  • Savjetovalište za buduće mame - Osim pripreme za porođaj, bavimo se temama kao sto je izazovan period nakon porođaja, povratak tijela u formu, njega rane, njega tijela, razne nedoumice koje muče nove mame.
  • Edukativna predavanja stručnjaka o trudnoći, dojenju, ishrani i njezi bebe - Značajan dio pripreme predstavlja dojenje kome se posvećuje 7-8 časova, sve prepreke na koje se mogu naići i kako ih savladati, trudnice uče kako da upoznaju svoje dijete i prate neurološko- motorički razvoj.

Predavač

Edukaciju sprovodi Visoka strukovna babica, Marijana Bogavac, magistar primaljstva, IBCLC savjetnica za dojenje i IAIM instruktor za masažu beba. Marijana je babica sa preko 20 godina iskustva, tokom kojih je bila od ključne pomoći hiljadama trudnica širom Crne Gore.

Cijena

Cijena je na mjesečnom nivou i podrazumeva 2 termina nedeljno:

  • Samo viježbe: 50 €
  • Samo teorija: 70 €
  • Teorija i viježbe: 70 €

Za sve dodatne informacije i raspoloživost termina pozovite nas na 19808