Kako je broj oboljelih od šećerne bolesti tip 2 i kod nas i u svijetu u stalnom porastu ,a od svih oblika dijabetesa , dijabetes tip 2 je zastupljen kod 95% oboljelih ,naša je obaveza da ukažemo I savjetujemo na opšte mjere za prevenciju nastajanja dijabetesa kod opšte populacije posebno kod rizičnih grupa.

Tip 2 šećerne bolesti karakteriše stalno prisutna povišena vrijednost glukoze  u krvi, nedovoljno lučenje insulina ili njegova neadekvatna funkcija .Ovo oboljenja, mada sve više govorimo da je dijabetes način života , može dovesti do ozbiljnih komplikacija i smanjenje kvaliteta života oboljelih. Za nastajanje dijabetesa tip 2  imaju ulogu genetski i negenetski faktori ( gojaznost, sjedilački način života , smanjena fizička aktivnost, neadekvatna ishrana ) 

Od posebnog je značaja izdvojiti osobe koje su u povišenom riziku za nastajanje dijabetesa tip 2. To su osobe čiji bliži srodnici imaju dijabetes , žene koje su imale dijabetes tokom trudnoće ili su rađale krupniju djecu, osobe koje su gojazne, prisutan sindrom policističnih jajnika kod žena .

Posebno se ulažu napori u razvijanju mjera za prevenciju i odlaganje nastajanja dijabetesa tip 2. U tom smislu posebna pažnja je usmjerena na stanje ,, predijabetesa,,.To stanje karakteriše povišene vrijednosti glukoze iznad normalnih , ali koje još nisu  dovoljno visoke za postavljanje dijagnoze dijabetesa .Smatra se da 40% osoba od 40-75 godina je u stanju predijabetesa , pa te osobe čine idealnu grupu za prevenciju . 

Mjere prevencije nisu komplikovane, i što je najvažnije zavise samo od nas samih. Podrazumijevaju prestanak loših navika u ishrani , smanjenje  prekomjerne tjelesne mase, uvođenje adekvatne fizičke aktivnosti , prestanak pušenja .

Na prvom mjestu su promjene  loših  navika u ishrani . Ne izbjegavati obroke , več uvesti tri obroka sa jednom ili dvije užine , prema individualnim potrebama. Uvesti hranu bogatu vlaknima : voće (ne pretjerivati , do 400 gr voća/dan ) , povrće, koštunjavo voće. Izmenite način pripreme hrane, jedite kuvanu ili dinstanu hranu, nikako prženu ili pohovanu. Izbjegavajte brze dijete , jer su one kratkog efekta, a mogu dovesti i do nedovoljnog unosa nekih važnih sastojaka u hrani . Težinu treba umjereno gubiti. Smatra se da gubitak u težini od 7 % od početne vrijednosti smanjuje za 60 % nastajanje dijabetese . 

Na drugom mjestu po značaju za prevenciju dijabetesa je fizička aktivnost .Ona treba da bude svakodnevna i individualno prilagođena prema mogučnostima i opštem stanju osobe. Osim što će pomoći u sniženju nivoa glukoze , smanjenju težine, fizička aktivnost će pomoći i u boljem djelovanju Insulina . Ne opravdavajte se lošim vremenskim prilikama , neadekvatnom sportskom opremom , nemanjem vremena . Za šetnju od pola sata do 40 minuta uvijek možete biti spremni . 

Na trećem mjestu  po značaju su specifični lijekovi koje se u određenim situacijama daju , kao što je npr ,metformin , ili neki drugi .

Najefikasnija prevencija tipa dva dijabetetsa je unapređenje saznanja o ovom stanju kao i redovne ljekarske kontrole. 

Dr Olivera Miketić je specijalista interne medicine i subspecijalista endokrinologije sa preko 20 godina iskustva u prevenciji i tretiranju dijabetesa. Zakažite kompletan internistički pregled sa ultrazvukom štitne žljezde u Poliklinici Smart Med, Trg Božane Vučinić 1 pozivom na 068 279 179 i 020 279 179, jer je Prevencija najbolji lijek a Poliklinika Smart Med - Pametan izbor za cijelu porodicu!